marți, 2 septembrie 2008

Reprezentam viitorul

"Reprezentam viitorul”

Istoria postdecembrista ne-a demonstrat ca studentii sunt principalul motor de schimbare. Constientizand forta pe care o au la nivel individual si impreuna, ca grup social, studentii au marcat evolutia educatiei in special si a societatii romanesti in general.

Statutul de student înseamnă mai mult decât un şir de prelegeri si examene, o sala de curs sau o instituţie de învăţământ. Suntem, teoretic, parteneri in comunitatea academica, egali in drepturi si responsabilitati cu toti ceilalti: cadre didactice, personal auxiliar etc. Noi suntem cei care, asumandu-ne responsabilitatea propriului statut, il vom putea impune si in practica. Este datoria fiecaruia dintre noi sa ne implicam activ in propria educatie, in sistemul de reprezentare la nivelul fiecarei facultati/universitati.

A fi student inseamna sa iti asumi rolul de motor al schimbarii şi responsabilitatea pe care o implica aceasta. Mecanismele pe care le putem utiliza pentru a demara aceasta schimbare sunt, la nivelul facultatilor si universitatilor, atat studentii reprezentanti cat si organizatiile studentesti. Ei au demostrat ca se pot impune avand puterea de a coaliza opinii si de a produce schimbari.

De aceea democratia reprezentativa la nivelul institutiilor de invatamant superior este un sistem in care noi, studentii, trebuie sa ne implicam activ la toate nivelurile.

Alegerea propriilor reprezentanti ne vizeaza direct pentru ca vrem sa fim auziti, sa ne impunem propriile pozitii si sa schimbam aspectele negative ale programului de studiu in care ne formam. Trebuie sa ne alegem singuri reprezentantii in consiliile de facultate, in senatele universitare si in toate organismele existente la nivelul institutiei noastre de invatamant superior. Trebuie sa ii responsabilizam pe acesti studenti reprezentanti si sa fim permanent consultati/informati de acestia.

La randul lui, studentul reprezentant, trebuie sa isi asume raspunderea statutului de reprezentant si a faptului ca rolul lui in organismele decizionale este de a fi portavocea si negociatorul intereselor studentilor care l-au ales si pe care ii reprezinta. El trebuie sa se formeze si sa se profesionalizeze in domeniul regulilor si legilor care reglementeaza activitatea universitatii si sistemul de invatamant superior. Un adevarat student reprezentant trebuie sa fie caracterizat de: verticalitate, profesionalism, curaj si comunicare permanenta cu studentii pe care ii reprezinta.

Studentii au mers insa mai departe de nivelul local constituindu-se intr-o forta la nivel national, o forta care traseaza directii, schimba si impune politici, devenind un important factor de schimbare si sustinere a intereselor studentilor. Va intrebati cum se decide cresterea subventiei camine-cantine, a cuantumului burselor sau a finantarii programelor de studii? Va intrebati de ce suntem mentionati ca parteneri in actele normative si facem parte din organismele decizionale de la nivel local (universitate/facultate) si national? Va intrebati de ce exista locuri gratuite de tabara sau diferite beneficii sociale pentru studenti?

Raspunsul, atat de important dar din pacate prea putin cunoscut, este urmatorul: datorita federatiilor nationale studentesti. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) este cea care lupta permanent cu institutiile nationale pentru respectarea drepturilor sociale si academice ale studentilor din intreaga tara. Reunind principalele organizatii studentesti din Romania, ANOSR s-a dovedit a fi acel factor care coaguleaza interesele studentilor la nivel national unde le reprezinta si le impune in mod consecvent.

Impreuna, studenti, studenti reprezentanti, organizatii studentesti si ANOSR am demonstrat ca suntem o forta care poate darama ziduri, care poate schimba mentalitati, care poate impune valori in sistemul educational si in societate. Prin ample miscari de protest, prin organizarea in ligi studentesti, prin implicarea in alegerea propriilor reprezentati si participarea la proiecte de constructie si formare ne-am castigat actualul statut. Dar trebuie sa mergem mai departe de atat.

Noi, studentii, nu vom accepta sa mai fim spectatori la propria noastra formare! Suntem parteneri si trebuie sa fim tratati ca atare.

Noi studentii: REPREZENTAM VIITORUL!