miercuri, 8 aprilie 2009

Tinerii din Moldova lupta pentru schimbare!

Tinerii din Republica Moldova au iesit in strada! In '89 tinerii din Romania au facut acelasi lucru, au luptat pentru o democratie in care sperau si credeau. Barierele comunismului se strangeau intr-un crescendo apasator in jurul lor dar au stiut sa riposteze mentinandu-si integre convingerea, determinarea si curajul.

"Mai bine haimana, / Decat tradator, / Mai bine huligan, / Decat dictator, / Mai bine golan,
Decat activist, / Mai bine mort, / Decat comunist.
Vrem libertate / Nu comunism / Si nici schimbari de forme / Si de aceea, securisti, / Sa nu ne puneti norma. / Noi nu vrem neocomunism, / Nici neolibertate, / "Democratii" originale / Si nici minciuni sfruntate."
Alegeri fara comunisti, / Fara nomenclatura, / Si nu va temeti de golani / Fara coloratura."



Astazi evenimentele din Moldova par a se derula dupa un scenariu similar, poate prea similar. Ar fi insa de dorit ca asa-numitul "comitet al salvarii nationale" sa nu urmeze un traseu asemanator cu FSN-ul nostru, aceasta in cazul fericit al instituirii sale. Acuzatiile de vandalism si huliganism sunt la ordinea zilei, televiziunea publica aplica minut dupa minut tehnici de manipulare a maselor, televiziunilor straine care difuzau stiri le-a fost blocata transmisia, iar autoritatile moldovene apeleaza la mitul dusmanului din exterior pentru a diviza populatia.


Cu toate acestea, cel mai mult m-a marcat si chiar scarbit de lipsa de asumare a opozitiei "democrate" din republica, reactia de "blamare a protestatarilor" venita din Vestul European, prea ingrijorat de o eventuala suparare a mamei Rusia, dar si discursul "diplomatic" al autoritatilor romanesti carora le lipsesc nu doar coloana vertebrala ci si c_aiele.

Parca iti vin in minte versurile poeziei "Antiprimavara" a lui Paunescu:
"Primavară, care-ai fost
Nu veni, n-ai nici un rost
Poţi să pleci suntem reci
Iarnă ni-i pe veci."