joi, 9 aprilie 2009

A fost odata ca in povesti si se intampla in Romania

Fata saracului cea isteata ramane una din snoavele mele preferate. Imi amintesc si acum porunca boierului: "sa vii nici imbracata nici dezbracata, nici calare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe langa drum". Ce sa mai, o adevarata gama de contraste!

Romania la randul ei ramane un exemplu tipic de imbinare hilara a contrastelor. In plina criza asta ar trebui sa ne bucure. Nu suntem nevoiti sa mergem la teatrul de comedie sau la circ pentru amuzament, deci sa platim bilete la intrare ori sa consumam timp cu deplasarea. Este suficient, pentru fiecare dintre noi, sa citeasca presa, sa vizioneze programele de stiri, talk-show-urile sau mai recentele "sinteze ale zilei/saptamanii", pentru a ne amuza de zilnica bufoniada sociala in care junii primi raman "modele" generate de media sau actorii politici.

Cea mai recenta piesa a bufoniadei romanesti este jucata de nimeni altii decat mult prea titratii Gigi Becali si Vadim Tudor. Care dintre cei doi este "fata cea isteata" ramane de stabilit intr-un episod ulterior. Firi darze si neinfricate ei creeaza un cocktail exploziv: un razboinic al luminii si un haiduc in lupta cu sistemul ticalosit, un aparator al crestinatatii si un protector al statului national unitar. Sa vezi si sa nu crezi!

In primul episod din seria aceasta a bufoniadei vedem cum cele doua personaje, acesti Tom si Jerry din politica romaneasca, s-au aliat in ganduri si simtire, pentru un nobil scop comun: alegerile europarlamentare. Gigi Becali va candida pe listele PRM, raspunzand mainii prietenesc intinsa de Vadim. Desi cu doar cateva ore in urma se acuzau de hotii, droguri, nebunie, incompetenta sau coruptie astazi ei stau "sold la sold" si umar la umar pe listele electorale.



Ce spuneam despre contraste? E clar, traim in tara lui "contrast voda" in care prieteniile se schimba mai ceva ca anotimpurile, in care verticalitatea in opinii este de-a dreptul sinusoida, in care penibilul e ridicat la rang de interes national iar scenariile realitatii ajung sa descrie un nou stil epic...100% romanesc.

Se intampla mai rau ca in povesti, se intampla in Romania.