marți, 10 martie 2009

Romeo si Julieta in varianta rosu-portocalie de scandal

Niciodata nu am fost fanul presei de scandal si cu atat mai putin al stirilor de cancan. Totusi, vazand penibilitatile si antitezele care marcheaza scena politica in ultima perioada incep sa ma intreb in ce masura aceasta criza economica nu a ajuns sa afecteze si calitatea (care oare?) actului de guvernare sau a procesului legislativ.

In acest context sumbru sau penibil, dupa caz, viata de familie pare sa devina o victima sigura a intereselor electorale. Un exemplu recent, mai mult sau mai putin confirmat inca, il reprezinta vestea anuntata in ziarele de scandal conforma careia Elena Basescu si Andrei Hrebenciuc sunt prezentati ca victime sigure ale unor intentii matrimoniale. "Persoane din anturajul odraslelor de politicieni susţin că Elena şi Andrei şi-au fixat data nunţii pentru acest an. Şi, tot din acelaşi motiv, se pare că ei nu au ocolit nunţile la care au fost invitaţi şi, evident, au participat împreună." (sursa)

Desi aparent o veste "mare" iata ca relatia potentialor socri vine sa contravina caracterului sau idilic. Conform ultimelor declaratii ale acestora negocierile pentru "zestrea" tinerilor se preconizeaza a fi cel putin incinse daca nu combative:

Traian Basescu = "Mircea Geoană o să rămână virgin dacă îşi pune centura de castiate. Dacă tot nu îl poţi găsi la telefon că e ocupat cu tineretul şi cu Vanghele, nu o să îl caut să îi raportez...că deocamdată sunt cel care l-a ajutat să supravieţuiască. Dacă rămânea în opoziţie nu mai era preşedinte PSD. Nu îmi e dator, dar bun simţ putea să aibă"

Viorel Hrebenciuc = "Dacă e vorba de bun simţ ar putea să aibă şi domnul Băsescu pentru că ţin minte că atunci când a fost aprobat guvernul PSD- PDL la Cotroceni domnia sa a afirmat că şi-a realizat marele vis. Ce pot să-i garantez domnului Băsescu este că domnul Geoană nu a rezistat în fruntea PSD pentru că domnia sa a acceptat ca preşedintele PSD să fie la guvernare"

De ce un titlu ca Romeo si Julieta? (cu scuzele de rigoare fata de geniul shakespearian). Pentru ca in teoria stiintelor politice ti se povesteste la modul general despre o clasa politica laica, aflata in permanenta lupta pentru binele public, in care spiritul meritocratic domina iar luptele se duc doar pe baza de argumente pertinente...In practica insa aceste realitati sunt contrazize total: vedem pelerinajele pre-electorale ale liderilor locomotiva la evenimentele bisericesti, vedem figuri marcante ale lumii interlope promovate in functii decizionale, nepoate si fiice urcand abrupt pe scara politica, dezbateri in care avem de toate mai putin....argumente.

Esenta mesajului: dezamagire.
Intriga: revolta.
Deznodamantul: to be continued....